Highland Games

 1. Deelname vanaf 16 jaar m/v.
 2. Een team moet bestaan uit 2 mannen en 2 vrouwen in schotse kilt.  
 3. Individueel deelnemen kan ook m/v. Je strijd dan om de individuele titel.
 4.  Inschrijfgeld € 20, - per team of bij individuele deelname € 5, - pp.
 5. Inschrijfgeld bij inschrijving direct overmaken op NL 05 RABO 0142 6043 21 o.v.v. naam Team en Highland games 2018 anders geldt de inschrijving niet.
 6. Er vindt géén restitutie plaats bij afmelding team.
 7.  Er mogen meerdere teams uit één vereniging, familie, buurtvereniging,sportclubs of anderzijds meedoen.
 8. De organisatie is niet aansprakelijk voor letsel ontstaan uit deelname of anderzijds.
 9. Deelname geschied ten alle tijde op eigen risico.
 10. Inschrijven kan uiterlijk tot 1 augustus.
 11. Er wordt uitgegaan van een maximum deelname van 20 teams, dus wees er op tijd bij.
 12. Voor individuele deelnemers geldt geen maximum. 
 13. Het zou leuk zijn als je een teamvlag heb, dan ben je van veraf te herkennen.

 


Atletische onderdelen

Hoewel er allerlei verschillende onderdelen bij Highland Games kunnen worden uitgevoerd zijn de volgende activiteiten min of meer standaard in Schotland:Highland Games

 • Paalwerpen (Caber toss) - Het bekendste evenement tijdens de Highland Games. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is niet de afstand maar de stijl van uitvoeren het belangrijkste. De deelnemer dient de rechtop geplaatste stam, met het dikste eind bovenaan, zelf op te tillen. Na een aanloop stopt hij plotseling en werpt de stam omhoog. De stam moet echt kantelen, anders is de worp ongeldig. De meeste punten worden toegekend aan de hand van de ligging van de stam. Een boomstam die loodrecht van de deelnemer is weg gekanteld, een '12 o'clock' genoemd, krijgt de hoogste score.
 • Steenwerpen of kogelstoten worden tegenwoordig beiden gedaan, soms zelfs tijdens hetzelfde evenement. De deelnemer neemt een aanloop en stoot een kogel van ongeveer 7,25 kg of steen zover mogelijk. Het meest populair blijft steenwerpen omdat dit spectaculair is en waarschijnlijk een van de oudste krachtmetingen ter wereld. Kogelstoten is de moderne versie ervan. Vaak wordt een gladde steen uit een plaatselijke rivierbedding gebruikt. Dit maakt de vergelijking van afstandsrecords van verschillende games vrijwel onmogelijk.
 •  Kogelslingeren of Schots hamerwerpen - De hamer bestaat uit een zware bal aan een stok, samen maximaal 1,22 m (4 voet) lang. Anders dan bij het kogelslingeren uit de atletiek is het een worp uit stand, waarbij de hamer achterwaarts geworpen wordt na een stuk of drie voorzwaaien.
 • Gewichtwerpen – Een zwaar gewicht aan een korte ketting wordt zo ver mogelijk weg geslingerd. Anders dan bij het gewichtwerpen uit de atletiekwordt het gewicht met één hand vastgehouden.
 • Gewicht over de balk- Een gewicht met handvat dient achterwaarts in de hoogte geworpen te worden over een koord. Het koord wordt telkens verhoogd tot er een winnaar overblijft. Elke deelnemer heeft recht op drie "misses".
 • Schoofwerpen (Sheaf toss) – Een jute zak gevuld met 20 pond (9 kilo) stro wordt aan een hooivork geprikt en over een hoog geplaatste balk geslingerd. De balk kan meer dan tien meter hoog liggen.

 

TouwtrekkenTouwtrekken

 • Tug of War (touwtrekken) - Het touwtrekken met teams van 4 personen wordt aan het einde van alle spelen gedaan. Afhankelijk van het aantal teams wordt gewerkt met een poule- of sleutelsysteem. De spanning is vaak groot als twee teams aan elkaar gewaagd zijn en voluit moeten gaan. Touwtrekken is een officieel programma-onderdeel van de Highland Games, maar behoort in Schotland niet tot de atletische onderdelen.

 


 

 

 

Highland Games

Klik op de poster voor een vergroting!

Tennis Deest

Sportpark Kremershof,
Kweldam 4a,
6653 CC Deest

Bank: NL05RABO 0142604321

©2018 Tennis Deest. All Rights Reserved.    Designed by Design Plus

Zoeken